Despre Rugaciune - De Sfantul Ignatie Briancianinov
Despre Rugăciune - De Sfântul Ignatie Briancianinov
Săraciilor li se cuvine să ceară, iar omului sărăcit prin prin cădere i se cuvine sa se roage. Rugăciunea este întoarcerea omului care a căzut și se pocăiește către Dumnezeu. Rugăciunea e plânsul omului care a căzut și se pocăiește înaintea lui Dumnezeu. Rugăciunea e revărsarea dorințelor, cererilor, suspinărilor inimii omului căzut, omorât de păcat, înaintea lui Dumnezeu.
Primul semn, prima mișcare a pocăinței e plânsul inimii. Acesta este glasul de rugăciune a inimii, care premerge rugăciunii mintii, și mintea, atrasa de ruga inimii, începe degrabă a naște gânduri de rugăciune.
Dumnezeu este singurul izvor al tuturor bunătăților adevărate. Rugăciunea este maica și capul tuturor virtuților, fiind mijlocul și starea de părtășie a omului cu cu Dumnezeu. Ea ia virtuțile de la izvorul bunătăților, Dumnezeu și le împropriază acelui om care se străduiește prin rugăciune sa rămână în părtășie cu Dumnezeu.
Calea spre Dumnezeu este Rugăciunea. Măsurarea drumului străbătut se face după feluritele stări de rugăciune în care intra treptat cel ce se roagă asa cum trebuie și în chip statornic. Învață sa te rogi lui Dumnezeu asa cum trebuie. După ce ai învățat sa te rogi cum trebuie, roagă-te mereu și lesne vei moșteni mântuirea. Mântuirea apare de la Dumnezeu la vremea ei, însoțită de o vestire de netăgăduit a inimii, celui ce se roagă asa cum trebuie și în chip statornic.
Pentru ca rugăciunea sa fie fără greșeala trebuie ca ea sa fie adusa dintr-o inima plina de sărăcie cu duhul, din inima înfrânta și smerita. Toate celelalte stări ale inimii, pana la înnoirea ei de către Duhul Sfânt, sa le socoti cum și sunt ele cu adevărat - nepotrivite păcătosului care se pocăiește și Îl roagă pe Dumnezeu pentru iertarea păcatelor sale și pentru slobozirea ca dintr-o temnița și din obezi - din robia patimilor.
Prin Legea lui Moise li s-a poruncit israelienilor să aducă toate jertfele lor doar într-un singur loc, arătat de Dumnezeu. Și legea cea duhovniceasca rânduiește creștinilor un singur loc duhovnicesc unde aceștia sa-și aducă toate jertfele, și mai ales jertfele jertfelor - rugăciunile. Acest loc e smerenia.
Nu are trebuința Dumnezeu de rugăciunile noastre! El știe de mai înainte de a cere noi de ce avem nevoie de ; El, Preamilostivul, și asupra celor care nu cer de la El revarsă îndurări bogate. Noua ne e neapărat trebuincioasa rugăciunea: ea îl impropriază pe om lui Dumnezeu. Fără ea, omul e străin de Dumnezeu și cu cat se îndeletnicește mai mult cu rugăciunea, cu atât se aproprie de El.
Rugăciunea e împărtășire de viata. Părăsirea ei aduce sufletului moarte nevăzută.
Ce e văzduhul pentru viata trupului, aceea este Duhul Sfânt pentru viata sufletului. Prin mijlocirea rugăciunii, sufletul respira acest văzduh sfânt, văzduh de taina.
Când te trezești din somn, primul tău gând sa fie la Dumnezeu; adu lui Dumnezeu însăși începătura gândurilor tale, încă nepecetluita cu nici o împătimire deșarta. Când mergi spre somn, când te pregătești sa te cufunzi în acest chip al morții, cele din urma gânduri ale tale sa fie la veșnicie și la Dumnezeu, Care împărătește în ea.
Un înger i-a descoperit unui călugăr sfânt următoarea rânduială bine placută lui Dumnezeu a gândurilor la rugăciune: "Începutul rugăciunii se cuvine sa fie alcătuit din slavoslovirea lui Dumnezeu, din mulțumită adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale cele fără de număr; după aceea, datori suntem sa aducem lui Dumnezeu mărturisirea fără nici o fățărnicie a păcatelor noastre, cu duh înfrânt; iar în încheiere putem înfățișa Domnului - cu mare smerenie, totuși - cereri pentru nevoile noastre sufletești și trupești, lăsând cu evlavie împlinirea sau neîmplinirea acestor cereri în seama voii Lui"!.
Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!
Urmariți-ne și pe Youtube!
Citiți și alte articole:
Despre Îmbunătățirea minții! ✙ Despre Rugăciune! ✙ Postări Populare! ✙ Să Devenim mai buni! ✙ Sfaturi Duhovnicești! ✙
Comentarii
Trimiteți un comentariu