Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet


Sfântul Ierarh Ghelasie de la Ramet






Pănă în anul 1978 se știau puține lucruri despre acest sfânt trăitor pe pământ romanesc, în străvechea mănăstire de la Ramet (jud. Alba), situata pe valea Geoagiului, într-o poziție geografica de un farmec cu totul aparte. Biserica veche a mănăstirii - lucrata din piatra și împodobita cu frumoase fresce - datează din veacul al XIV-lea. Prin anul 1762, din ordinul generalului austriac Bukow - trimisul împărătesei Maria Tereza - zeci de mănăstiri și schituri românești din Transilvania au fost arse, distruse cu tunurile sau prefăcute în biserici parohiale. Intre acestea se număra și Rametul. A fost refăcuta, dar în 1785 a fost distrusa din nou. Asa se face ca mănăstirea Ramet a fost închisa și a rămas aproape pustie. Din când în când mai slujeau aici preoți din satele învecinate. Abia după realizarea unității noastre de stat, deci după 1918, s-au reluat tradițiile vieții călugărești.

Viețuitorii acestui sfânt lăcaș de închinare au aflat de la înaintașii lor ca aici, la Ramet, a trăit, cu veacuri în urma, un monah cu viata îmbunătățita, cu numele Ghelasie, pe care credincioșii din partea locului - cunoscuți sub numele de mocani - l-au cinstit ca sfânt, din neam în neam, pănă în zilele noastre. Se relatează și azi unele din minunile săvârșite de acest Ghelasie încă pe când era în viata. Calugarii de aici - iar din 1955 încoace maicile -, păstrează cu aleasa venerație capul acestui "sfânt" canonizat de evlavia populara, știind ca el are darul vindecării de boli și neputințe în popor. Iată cum a fost descoperit acest craniu. Prin anul 1925, în timpul unor mari inundații, apele au scos la suprafața un craniu galben, frumos și cu mireasma plăcuta, care a ocolit biserica de trei ori pe apa, după care s-a oprit pe fereastra altarului. Tot atunci au fost găsite alte doua cranii. Preotul dintr-un sat învecinat, care slujea și la biserica mănăstirii, le-a îngropat în partea dreapta a bisericii.

În preajma izbucnirii celui de-al doilea război mondial, s-a așezat la Ramet un călugăr venit de la Muntele Athos (originar, însă, din partea locului), cu gândul de a reface aceasta străveche așezare monahala, adunând în jurul sau mai multi ucenici și începând felurite lucrări de reparații. Dar apele vijelioase venite de la munte sau ieșite din pământ au dezgropat din nou cele trei cranii, despre care nimeni nu știa ale cui sunt.

S-a descoperit curând prin minune dumnezeiasca al cui era unul din ele, printr-o femeie de la mănăstirea Ramet, i-a spus starețului ca a văzut în vis un porumbel, care a îndrumat-o la Ramet (de care nici nu auzise pana atunci și nu știa unde se afla), ca acolo sa se atingă de craniul găsit cu ani în urma, caci acela era al "Sfântului" Ghelasie și se va vindeca. Într-adevăr, săvârșindu-i-se slujba maslului și atingându-se de craniu, femeia s-a vindecat. Aceste fapte le mărturisea ea însăși - venind mereu la mănăstire - pana în anii din urma, când a trecut la cele veșnice. Iată cum s-a descoperit în chip minunat al cui era acest craniu, care de-acum înainte este socotit ca o parte din "moaștele" acestui "sfânt" Ghelasie.

O alta minune s-a săvârșit cu o femeie cu numele Elisabeta dintr-un sat din Banat(Albina, jud. Timiș), care venind la mănăstire și dându-i-se spre sărutare moaștele Sfântului Ghelasie, s-a îndoit în sufletul ei de puterea acestora. Și îndată i s-a umplut mana dreapta de un miros greu și nu mai putea nici sa o miste pentru a se inchina. Marturisindu-și pacatul, a stat trei zile și trei nopti în genunchi, în rugaciuni neincetate, rugand pe Dumnezeu sa o ierte. Rugaciunile ei și ale starețului i-au redat sanatatea și au inlaturat acel miros greu. Și aceasta femeie venea apoi mereu la mănăstire, rugandu-se la moaștele sfantului și facand tuturor cunoscuta minunea care s-a săvârșit cu ea însăși.

Tot în chip minunat s-a vindecat și un sectar din satul Cacova (jud. Alba), care, fiind paralizat, a fost adus la mănăstire, într-un car cu boi. Rugaciunile lui și ale calugarilor i-au redat sanatatea, incat a plecat la casa lui singur. S-a reintors, cu toata familia lui, la dreapta credinta.

Cele transmise prin traditie, ca și aceste vindecari minunate, au fost intregite de cercetarile facute la Ramet de un grup de specialisti, în decembrie 1978. Cu acest prilej, s-a descoperit, în biserica mănăstirii, o inscriptie de mare insemnatate pentru intreaga noastra istorie nationala și bisericeasca. Este vorba de o inscriptie, redata în limba slavona, pe un al doilea strat de zugraveala, care consemna numele "arhiepiscopului" Ghelasie, al zugravului Mihul de la Crisul Alb și data de 2 iulie 1377. Din aceasta inscriptie se desprinde constatarea ca biserica era zidita cu mult înainte de anul 1377 - de vreme ce suntem în fața unui al doilea strat de pictura -, ca pictura din anul respectiv a fost realizata de un autohton cu numele specific romanesc de Mihul, de loc din Crisul Alb și ca tot atunci, în fruntea Bisericii ortodoxe din Transilvania se gasea arhiepiscopul Ghelasie, primul ierarh ortodox cunoscut cu numele în aceasta "tara" romaneasca.

Acest arhiepiscop nu putea fi altul decat calugarul Ghelasie, pe care poporul l-a cinstit ca "sfânt", poate încă din timpul vieții. El va fi fost egumen al obstei de la Ramet, fiind ridicat apoi la stepena arhieriei. Isi va fi continuat viata tot la Ramet, departe de zgomotul lumii și după ce i s-a incredintat conducerea vieții duhovnicesti a tuturor romanilor transilvaneni. De altfel, nici n-ar fi putut sta în alt loc, caci numai cu cativa ani înainte, în 1366, din ordinul regelui Ludovic cel Mare al Ungariei, credinta ortodoxa a romanilor transilvaneni era scoasa în afara legii. Aici, la Ramet, va fi strans tineri la invatatura, pe care-i hirotonea apoi preoți pentru satele romanești ale Transilvaniei, va fi rostit cuvinte de invatatura catre obstea dreptcredinciosilor crestini veniți la mănăstire - ca și astăzi - din mari depărtări în zile de duminici și sărbători, dar mai ales de ziua hramului acelui sfânt așezământ, la Santamaria mare.

Atât știm acum despre Sfântul Ierarh Ghelasie. Nadajduim ca noi cercetări istorice, arheologice și epigrafice vor aduce cu timpul și alte date cu privire la viata și lucrarea lui duhovniceasca și culturala în mijlocul credincioșilor transilvaneni pe care i-a păstorit.

Ținând seama de viata sa aleasa, de minunile săvârșite de "moaștele"sale, ca și cinstirea de care se bucura din partea credincioșilor din Ardeal, la 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât sa se procedeze la "canonizarea" oficiala a acestui sfânt autohton și trecerea numelui sau în calendarul ortodox. Canonizarea solemna s-a făcut la Ramet la 29 iunie același an. Pomenirea lui se va face la 30 iunie.

Sa ne rugam acestui sfânt odrăslit din neamul nostru, zicând: "Către tine, Sfinte Ierarh Ghelasie, înălțându-ne gândurile, cu umilința și cu căldura te rugam: cauta din înălțimea plină de slava a cerului și te milostivește de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre. Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, sa ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, ca și pentru putina noastra dragoste fata de El și fata de aproapele nostru, rugandu-L sa fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toata suferința și durerea. Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru ca, urmând pilda credinței și a dragostei tale fata de Hristos, sa ne învrednicim de darurile Sale și trecând din aceasta viata, sa ne bucuram împreună cu tine și cu toți cei bine plăcuți din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșită a cerurilor, ca acolo, înconjurați de cetele îngerilor, sa aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, în vecii vecilor, Amin".

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu
const allURLs = Array.from(document.querySelectorAll('a')). map(el => el.getAttribute('href')). filter(url => url && url !== '#'); const randomIndex = Math.floor(Math.random() * allURLs.length); const newLink = document.createElement('a'); newLink.setAttribute('href', allURLs[randomIndex]); newLink.appendChild(document.createTextNode('Random link on page')); document.body.appendChild(newLink);



Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare