Omul Împrăștiat

Omul Împrăștiat 





       Fii lumii socot împrăștierea un lucru nevinovat, în vreme ce Sfinții Părinți o socot drept începutul tuturor rerelor.
      Omul supus împrăștierii are despre orice, chiar și despre lucrurile cele mai însemnate, o concepție foarte ușuratică, foarte superficială.
Omul împrăștiat este de obicei nestatornic: simțurile inimii lui sunt lipsite de adâncime și putere, și drept aceea, sunt nestatornice și neîndelungate.
        Precum fluturele zboară din floare în floare, asa și omul împrăștiat trece de la o desfrânare pământească la alta, de la o grijă deșartă la alta.
Omul împrăștiat e străin de iubirea de aproapele: el privește cu nepăsare la suferințele oamenilor și lesne pune asupra lor poveri anevoie de purtat.
         Necazurile lucrează cu putere asupra celui împrăștiat, tocmai fiindcă acesta nu le aștepta. El așteaptă doar bucurii.
        Dacă necazul este puternic, însă degrab trecător, omul împrăștiat îl uită repede în zarva desfătărilor. Necazul îndelungat îl strivește.
Împrăștierea, care este atât vătămătoare îndeobște, este deosebit de vătămătoare în lucrarea lui Dumnezeu, în lucrarea mântuirii, care cere priveghere și luare-aminte statornice, încordate.
        Privegheați și rugați-vă, ca să nu intrați în ispită (Mt. XXV, 41), grăiește Domnul către ucenicii Săi.
         Tuturor zic: Privegheați (Mc. XIII, 37), a vestit El la toată creștinătatea prin urmare și celei a vremurilor noastre.
Cel ce duce viață împrăștiată se împotrivește nemijlocit, prin viața sa, poruncii Domnului Isus Hristos.
       
lavandiere.ro
Toți sfinții au fugit cu osârdie de împrăștiere. Ei se adunau în sine neîncetat sau cel puțin, cat de des puteau, luând aminte la mișcările inimii și minții și dându-le îndreptate potrivită cu poruncile Evangheliei.



Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!
lavandiere.ro Citiți și alte articole:
Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare