‘Cununa fără încercare nu se poate’
‘Cununa fără încercare nu se poate’
Celor care cred că pot spori în viața duhovnicească numai atunci când toate celelalte ‘sunt în regulă’, Sfântul Ioan Casian le răspunde: ‘Să nu-ți închipui cumva că poți deveni virtuos dacă ești stăpânit de mânie – pentru că nu este în puterea ta să împiedici ca necazurile să se întâmple. Ci, mai degrabă, trebuie să practici răbdarea, care vine din smerenie și din suferința îndelungată, iar răbdarea depinde numai de voia ta’ (Sfântul Ioan Casian, ‘Rânduielile’). Asemenea și Sfântul Ioan Gură de Aur spune: ‘Cununa fără încercare nu se poate; nici răsplata fără luptă, nici răgaz fără oropsire și nici vară fără iarnă’ (Sfântul Ioan Gură de Aur, ‘Despre statui’, Omilia a patra). ‘Fie că Dumnezeu aduce peste noi foamete, război sau vreo altă nenorocire, El face aceasta dintr-o mare grijă și bunătate’, mai spune Sfântul Ioan Gură de Aur (‘Despre statui’, Omilia a șaptea). Și, în alt loc: ‘Singura regulă pe care trebuie să o urmăm este să suferim cu mulțumire fiecare lovitură a bolii, pentru că acestea ne sunt trimise pentru păcatele noastre, ș…ț Câte necazuri nu vin peste noi în fiecare zi? Ce fel de suflet trebuie să ai, ca să nu te mânii, nici să te necăjești, ci să mulțumești, să slăvești, să te închini Celui ce a îngăduit să vină peste tine aceste încercări? Câte necazuri neașteptate, câte strâmtorări! Și trebuie să strivești gândurile cele rele și să nu îngădui limbii să rostească cuvânt lipsit de cuviință. Așa cum a făcut fericitul Iov; a îndurat mii și mii de suferințe și a mulțumit mereu lui Dumnezeu’.
Tâlcuind Parabola despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, Sfântul Ioan Gură de Aur arată: ‘(…) De vin peste noi pedepse (necazuri), să mulțumim lui Dumnezeu prin căință, prin zdrobirea inimii și prin deasă mărturisire. Iar dacă am făcut vreun păcat în viața aceasta, sa-l ispășim, ștergând întinăciunea cu toată râvna sufletului nostru’.
Sfântul Vasile cel Mare spune: ‘Nici sănătatea trupească, nici floarea tinereții, nici fericirea din casa noastră, nici bogăția cealaltă a vieții nu dăinuiesc mult, ci, dacă ești pe calea cea liniștită în viața aceasta, vei primi totuși și vijeliile. Fiindcă va veni boala, va veni și sărăcia, printr-un vânt care nu va fi totdeauna favorabil. Dar și pe bărbatul vrednic de admirație și de urmat în toate îl cuprind multe rele neașteptate și necazuri venite deodată tulbură toată fericirea lui ca niște vârtejuri de vânt. Iar relele ce sosesc unele după altele neîncetat sunt ca valurile care vin unul după altul. Desigur, vei vedea că și aceste rele au trecut odată și viața ta o vei vedea că se va schimba în bucurie și în liniște deplină și veselie. În același fel în care nu este cu putință ca marea să rămână aceeași multă vreme, căci pe aceea pe care acum o vezi liniștită și statornicită, o vei zări după puțin timp mâniată de puterea vânturilor. Iar marea pe care o vei vedea înfuriată și fierbând de tulburarea apei se potolește în curând într-o liniște adâncă’ (‘Despre bucurii și necazuri și despre înțelepciune’).
Luând aminte la înțelesul adânc sau duhovnicesc al unor cuvinte precum ‘păcat’, ‘răsplată’ și ‘pedeapsă’, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru credința noastră care ‘a rămas curată datorită unor Sfinți înțelepți și învățați’ (Sfântul Cosma Etolul), deoarece ‘cu adevărat, a te cunoaște pe tine însuți este cel mai greu lucru dintre toate’, scria Sfântul Vasile cel Mare. Sfinții Părinți ne arată calea. Boala este una dintre căile prin care putem învăța ceea ce suntem cu adevărat, ‘căci știm că până acum toată făptura suspină laolaltă și suferă în durerile nașterii’ (Romani, 8-22). (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 2 martie 2012)
Urmariți-ne și pe Youtube!
Citiți și alte articole:
Despre Îmbunătățirea minții! ✙ Despre Rugăciune! ✙ Postări Populare! ✙ Să Devenim mai buni! ✙ Sfaturi Duhovnicești! ✙
Comentarii
Trimiteți un comentariu