Inima și mintea





Inima este sediul si izvorul tuturor puterilor sufletului. Mintea, care este partea cea mai fină a sufletului, iși are sediul natural in mijlocul de maximă intimitate al inimii. Inima concentrează in sine totul: puterile sufletului si puterile trupului. Inima este profunzimea indefinibilă a trupului si a sufletului: în ea, mintea omului se poate adânci in adancurile lui Dumnezeu. Omul întreg este legat de Dumnezeu prin minte si prin inima, aceasta radacină a sufletului care își  are sediul in El. Legatura constientă cu Dumnezeu nu vine numai prin har. Există o legătură  naturală dar nu mai suntem conștienți  de ea. Prin har devenim conștienți  de această prezență  a lui Dumnezeu în noi. De aceea este imposibil să-l reducem pe om de la rău; există întotdeauna ceva bun în om.
Prin experiența  harului, omul se trezește ca dintr-un somn. Fiindca omul poate cădea într-un somn, într-o uitare de sine si de Dumnezeu. Iar când se trezeste la constiința de sine însuși, se trezește și la un sentiment de prezență a lui Dumnezeu in el. Este greu să ne imaginăm un om treaz fară Dumnezeu. Veghea unită cu rugăciunea are rolul de a ne trezi la ceea ce suntem noi inșine, la o descoperire de sine în întrepătrunderea sa cu Dumnezeu. Veghea nu este numai vigilența la asalturile lumii spirituale căzute: scopul ei este trezvia.
"Suflete al meu, pentru ce dormi? Trezește-te și strigă: Sfânt este Domnul!"
Inima este un centru aflat la hotarul dintre Dumnezeu și noi. În ea se găseste harul dumnezeiesc pe care l-am primit prin Sfântul Botez. Inima a fost creată de Dumnezeu pentru a fi pururea întoarsă  spre Dumnezeu și pentru a-L vedea pe El. Dacă omul păcătuiește , atunci Îl părăsește  pe Dumnezeu și se întoarce spre creatură, iar inima lui adoarme. Păcatul este o dezorientare a inimii și somnul inimii. Sfințenia este o unire nesfârșită  cu Dumnezeu a minții, care-și are sediul într-o inima întoarsă  spre El.




Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare