Nădejde, Credință și Dragoste




Nădejde,  Credință și   Dragoste


Nădejdea, ca şi credinţa, apare în cadrul relaţiilor omului cu Dumnezeu din pricina aparentei absenţe a lui Dumnezeu în lume. Aceasta se întâmplă îndeosebi acolo unde încetează puterile omului şi ale lumii. Bineînţeles, Dumnezeu nu absentează din lume. Într-o aparentă absenţă a lui Dumnezeu, nădejdea este un alt mod al prezenţei Lui în lume. Ea trece dincolo de proximitatea lumii şi pătrunde în cealaltă realitate, cea a Împărăţiei lui Dumnezeu.

Toţi oamenii speră. Şi speră câtă vreme trăiesc. Când sfârşeşte viaţa, dispar şi speranţele. Iar aceasta se petrece fiindcă "toate speranţele omeneşti se construiesc la nivelul creatului şi nu au puterea de-a transcende hotarele morţii. Nădejdea creştină se bizuie însă pe darul necreat al lui Dumnezeu, care se dă în Hristos. De aceea, depăşeşte hotarele morţii şi pătrunde în viaţa cea adevărată". Pe baza acestui criteriu, Sfântul Apostol Pavel îi deosebeşte pe creştini, care sunt oameni ce au nădejde, de ceilalţi, "care nu au nădejde".
"Toată ceata virtuţilor este moartă fără har…"
Sfântul Isaac Sirul afirmă că "există o nădejde în Dumnezeu care se naşte prin credinţă, din inimă. Aceasta este nădejdea cea bună şi cu dreaptă socoteală şi întru cunoştinţă. Şi există o alta mincinoasă, ce se naşte din nelegiuire". Sfinţii Părinţi, auzind pe Domnul zicând: "Din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, mărturiile mincinoase, şi ele sunt cele ce spurcă pe om", şi îndemnul de a curăţa partea dinăuntru a paharului, ca şi partea din afară să se facă curată, lăsând orice lucrare a virtuţilor, şi-au îndreptat toată nevoinţa spre această pază a inimii, bine ştiind că odată cu ea dobândesc toate celelalte virtuţi fără greutate, iar fără de ea nu pot stărui în nici o virtute. Sfântul Simeon Noul Teolog afirmă: "Luarea aminte este o trezvie a omului la sine însuşi. Dacă aceasta este permanentă, se evită toate păcatele şi omul face numai binele de toate felurile, adică se deprinde cu toate felurile de bine şi acestea sunt virtuţile".

Sfântul Grigorie Palama afirmă că "tăria desăvârşită a sufletului în virtuţi nu o dăruiesc destoiniciile şi sârguinţa proprie, dacă acestea nu se înrădăcinează prin har, ca deprinderi. Căci fiecare îşi are darul ei, ca o lucrare deosebită, aşa încât poate atrage spre ea, prin deprinderea şi firea binelui, pe cei ce se împărtăşesc de ea. Toată ceata virtuţilor este moartă fără har; şi în cei ce se socotesc că le au, sau că le-au dobândit desăvârşit şi că sunt numai ale lor, sunt umbre şi chipuri ale gândului, dar nu realităţi desăvârşite..." În virtuţi, Duhul lui Dumnezeu lucrează cu subiectul nostru ca un fel de unic subiect. Prin aceasta virtuţile reprezintă trepte ale unirii noastre cu Dumnezeu, ca Subiect iubitor. De aceea Duhul lui Dumnezeu este sufletul virtuţilor noastre. În cel ce se socoteşte că virtuţile sunt ale lui, nu este deschidere adevărată nici spre Dumnezeu, nici spre oameni. Lucrarea amăgirii este aprinderea păcatului, care încălzeşte sufletul cu voluptate şi trezeşte cu furie în mişcarea trupului pofta spre împreunare a trupului. Se cade a şti că aprinderea păcatului este înşelăciune. Iar lucrarea este din duhul cel iubitor de plăceri, care începe să se mişte din pofta trupului, prin dulceaţa bucatelor.
Cei care au fost botezaţi în Hristos au primit harul în chip tainic, dar el continuă să lucreze în lăuntrul lor în măsura în care ei împlinesc poruncile. Oricine a fost botezat în credinţa ortodoxă a primit harul în chip tainic. Dar siguranţa aceasta o dobândeşte abia mai încolo, împlinind poruncile. Sfântul Maxim le aduce aminte tuturor că orice om trebuie să-i păstreze chipul lui Dumnezeu "neatins de smintelile celui ce se războieşte cu noi. Venind Hristos şi replămădindu-l prin dumnezeiescul Botez a dat legea mântuitoare de a ne abţine de la toate lucrurile rele ale diavolului şi a face lucrurile mântuitoare pe care ni le-a poruncit: iubirea, credinţa şi dorul de Dumnezeu, sfinţirea trupului, smerenia şi adevărul..."





Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare