Să facem din fiecare creștin un luptător duhovnicesc




     
cumparamisim.ro
      Să facem din fiecare creștin un luptător duhovnicesc. Nu ca să-l convertească pe celălalt numai la credință, ci ca să-i arate un model de om. Noi avem ca model de om pe sfânt. Fiecare trebuie să tindă spre sfințenie, spre bunătate, spre ajutorul celuilalt, spre smerenie, spre curățenie, spre toate cele bune. Să iubești pe celălalt mai mult decât pe tine. Asta ne trebuie: să punem în practica Evanghelia.

         Și de aceea cred că Filocalia va putea să ne călăuzească pe toți spre Hristos. Și trebuie ca preoții, și nu numai preoții, ci și toți credincioșii, s-o citească. Nu au fost sfinți numai dintre preoți, au fost sfinți și dintre ceilalți credincioși. Toți avem datoria să ne trezim la această conștiință, să fim cât mai aproape de Hristos, să folosim cât mai aproape duhul de jertfă, să ne jertfim și noi pentru alții, ca să descoperim ceea ce este nobil în noi. Ca toate viciile, toate patimile ne coboară.
Noi trebuie să mergem spre ceea ce este adânc, spre ceea ce este nobil, spre ceea ce unește cu Dumnezeu. Să ajungem la sfințenie, ca să ajungem la Înviere și la viața veșnică în Hristos.
cumparamisim.ro Ce însemnează datinile pentru poporul român, ce sfințenie au datinile, datinile de la Botez, datinile de la Cununie, datinile de la orice moment important al vieții, cum participă tot satul, cum participă toți la ele. Adică aici persoana n-o mai poți separa, să spui: "de aici sunt eu, de aici tu", și nici psihologie nu mai poți face în felul acesta, adică iau pe omul cutare și-l studiez și văd ce este el. În fiecare om e amprenta celorlalți.
       Deci, grijă de ceilalți, preocuparea de ceilalți, bucuria de ceilalți, influențele celorlalți. Deci, nu mai există un individ și, de aceea, nici un raționalism care separă. Aceasta-i un raționalism simplist, care împarte. Ori, nu este viața așa. Viața este rațională și în același timp superioară rațiunii, mai presus de rațiune.
       Sau e rațională tocmai întrucât e comunitară, e raționalitate în comunitate. O rațiune comunitară, o rațiune a ansamblului, o rațiune a ceeea ce depășește individualul. Așa cum sunt în Dumnezeu rațiunile tuturor nedespărțite, și oamenii, în rădăcina lor, sunt o unitate și toate lucrurile în rădăcina lor sunt o unitate și o armonie, sunt făcute unele pentru altele.
Dumitru Stăniloae

   cumparamisim.ro


Urmariți-ne și pe Youtube!
Citiți și alte articole:
Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare