Libertate si păcat - Dumitru Stăniloaie




Libertate si pacat
Fecioara Maria este prima fiinta umana cu adevarat libera in istoria omenirii. Ea se pazeste de pacat si raspunde in mod liber iubirii lui Dumnezeu, cu o iubire neinfranata. Aceasta libertate ii ingaduie sa se umple si sa se bucure de harul Duhului Sfant. Pacatul este pierderea libertatii. Este pierderea sensului existentei: o viata in intregime superficiala, materiala, o viata de placere, egoista, marcata de un conflict cu ceilalti si uitarea lui Dumnezeu. Ostilitatea fata de ceilalti si iresponsabilitatea vin din faptul ca ne-am rupt de sensul suprem care este Dumnezeu. Omul se poate pazi de o atare cadere; iar daca a cazut, se poate intoarce la chemarea Domnului sau. Acestea sunt cele doua intrebuintari ale libertatii. Pastrarea libertatii mele cere un efort continuu, pentru ca aceasta libertate este permanent pusa la incercare. Cand omul a cazut din libertatea sa suverana, este foarte greu pentru el sa se intoarca. E nevoie de un soc, ca acela pe care l-a produs predica Sfantului Petru in ziua Cincizecimii. Soc legat de puterea Duhului Sfant. Este nevoie insa si de o participare a omului, care se poate si inchide in fata acestei alegeri. Uneori, o boala, anumite imprejurari ale vietii il fac pe om sa accepte. Suntem deprimati, scarbiti de viata; pacatosul simte povara existentei sale monotone, plina de tot felul de greutati fara nici un sens... Pana in ziua in care striga: "Cum voi putea iesi din aceasta situatie? Ce pot face?"
Se simte patruns, stapuns in inima sa: "Nu mai pot continua asa!" "Cauta, auzi-ma Doamne, Dumnezeul meu, lumineaza ochii mei, ca nu cumva sa adorm intru moarte" (Ps 12,4)
Adeseori este nevoie de un concurs de imprejurari, de o viata plina de dezgust fata de sine, de o predica impresionanta, facuta de cineva care a aflat sensul vietii, noutatea ei profunda, inepuizabila si de lucrarea tainica a Duhului Sfant, Care nu-l paraseste niciodata cu totul pe om.
"Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul! Milostiveste-Te spre mine si intoarce-ma la Tine.
Intoarce-ma la Tine prin rugaciunea pe care Ti-o aduc!"




Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare