Marea învolburată a vieții



Marea vieții



Înaintea ochilor mei se află marea – măreața mare. Aici, în părțile de miazănoapte, ea e de obicei posomorâtă și înviforată, dar uneori este și minunată. Mare largă! Mare adâncă! Atragi la tine și privirile, și gândurile. Îndelung privesc la mare, dus pe gânduri. Nu este felurime în această priveliște; dar privirea și gândurile nu se pot rupe de ea: parcă ar pluti pe marea cea întinsă, parcă s-ar cufunda în ea. Ce insuflare în sânurile mării! Să ne uităm, prieteni, să ne uităm la mare din adăpostul nostru mănăstiresc, așazat lângă mare de mână Proniei lui Dumnezeu.
Dincolo de mare – o altă mare: cetatea de scaun a Nordului puternic. Măreața este vederea ei peste mare, de pe malul mării, unde se află mănăstirea Preacuviosul Serghie. Marea aceasta este o parte a vestitei Baltice. Ea se întinde largă, cristalină, argintie, între țărmurile line, și e închisă de Kronstadr, înapoia căruia nemărginirea mării se topește în nemărginirea cerului.
Cântă oarecând Sfântul David, marea cea mare și largă. Acolo sunt jigănii cărora nu este număr, grăiește el, vietăți mici și mari, peștii marii, care umblă cărările mării, acolo corăbiile umblă, șarpele aceste pe care l-ai zidit ca să fie batjocorit (Ps. CIII, 26-28; Ps. VIII, 8).
Cuvintele lui David au o însemnătate tainică. Această însemnătate ne-o tâlcuiesc Sfinți Părinți, ”Mare” este numită lumea; nenumăratele ”jigănii” și ”pești” de care este plină această mare, sunt oamenii de toate vârstele, din toate popoarele, din toate cinurile, care slujesc păcatului; prin ”corăbii” se înțelege îndeobște Sfânta Biserică, iar aparte creștinii, care biruiesc lumea.
Sfânta Biserică este purtată pe apele mării vieți de-a lungul întregii sale pribegii pământești, prin veacuri, prin miile de ani.




Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare