Din viaţă şi din Duh



Arhimandritul-Sofronie-Saharov
Din viaţă şi din Duh
- aforisme duhovniceşti -
Prima parte

Iubitii mei frati si surori, deschideti-vă  inima pentru ca Duhul Sfant să intiparească acolo chipul lui Hristos. Atunci veți fi, încetul cu încetul, vrednici să aveți în voi bucuria și întristarea, moartea și învierea.
Lumea nu cunoaște nimic mai nobil decât chemarea de a fi crestin. Dar cu cât  scopul este mai înalt, cu atât realizarea lui este mai anevoiasă.
Contemplați minunatul tablou pe care ni-l dezvăluie Dumnezeu in creația cosmosului și în plăsmuirea omului după chipul și asemănarea Sa. Ceea ce căutăm noi nu se limitează la efemera viață  cotidiană, ci să fim cu Dumnezeu și să dobândim în noi viață în toată amploarea ei, cosmică si divină.
In viziunea noastră spirituală, trebuie să unim ființa cosmică și Ființa divină, creatul si Necreatul.
La început era Cuvântul. Fară El nimic nu există din ceea ce este. In fiecare zi, simțim în trupul nostru experiența chinuitoare a vieții mizerabile. Cu toate acestea, suntem creați după chipul lui Hristos, al Absolutului. Întrebarea, misterul vieții noastre îl constituie trecerea de la relativ la Absolut. Dacă ființa umană a fost creată de Dumnezeu, ea nu trebuie să moară. Dumnezeu a creat viața cu Hristos - Dumnezeu, nemurirea, veșnicia. După revelație, veșnicia lui Dumnezeu ne poate fi împărtășită.
Pentru a imprima o miscare perpetuă trupului nostru, aplecat spre nepăsare, trebuie sa nadajduim in Dumnezeu ca Persoana, adica la ceea ce este desăvârșit.
Cum să  ne mântuim? Cum să ne curățim trupul? Cum să ne eliberăm de robia păcatului si de puterea morții? Aceasta trebuie sa fie preocuparea noastra de fiecare clipă, mereu mai accentuată, mai vie. Viața este atât de scurtă și scopul atât de înalt, dar atât de îndepărtat.
Pentru Biserica Ortodoxă mântuirea omului înseamnă îndumnezeirea lui.
Trebuie să învățăm  să trăim prin viața vesnică a lui Dumnezeu Insuși. Ce înseamnă îndumnezeirea omului? Înseamnă să trăim așa cum a trăit Domnul, să dobândim gândurile și sentimentele lui Hristos, mai ales în ultimele momente ale vieții Sale pământești.
După căderea în păcat, sufletul omului a devenit câmpul de luptă între Dumnezeu și diavol.
Sămânța pe care Satana a aruncat-o în inima și mintea lui Adam - ideea de a deveni dumnezeu fără Dumnezeu - s-a înrădăcinat atât de adânc în ființa noastră, încât ne aflăm ne-încetat în robia păcatului.
După două războaie mondiale - și războaiele sunt, prin excelență, consecința păcatului - lumea contemporană a pierdut harul Sfântului Duh. Or, nu putem înțelege divinitatea lui Hristos fară Sfântul Duh. A crede că Acest Om, Care este cu adevarat Om, este Creatorul cosmosului, ne depășește. A crede că Insuși Dumnezeu S-a întrupat, că ne-a chemat să fim cu El in veșnicie, iată ceea ce lipsește multor oameni de azi, mai ales printre cei de stiință.
Ce este mântuirea? Moartea trupului nostru, este ea condiția trecerii in Impărăția lui Hristos? Cum putem să intărim în noi voința de a trăi după poruncile lui Hristos, după Sfântul Duh?.
Când vedem suferințele a milioane de oameni, nu putem să ramânem nepasători. Cum putem să-i ajutăm? Din punct de vedere creștinesc, această tragedie de pe pământ este urmarea neascultării. Adam a râvnit la îndumnezeire, la viața vesnică, rupând legatura cu Tatăl și Creatorul său. Hristos-Omul, primul în istoria lumii, S-a suit pe Golgota; a ales moartea pe cruce pentru a dezlega acest blestem. A te hotări să-L urmezi înseamnă a te expune la suferință. Este inevitabil! În măsura in care suntem, de la crearea lumii, un mădular din imensul trup al umanității, insuflețiți de viață cosmică ce ne străbate, trăim tragedia umanității ca pe propria noastră nenorocire.
Dacă n-ar fi înviere, creștinii ar fi cei mai de plâns din lume, spune Sfântul Apostol Pavel. De ce? Pentru că în această lume, iubirea lui Hristos este întotdeauna răstignită. Viața noastră vă fi o suferință continuă, până când întreaga lume va fi mântuită.
Într-o zi, un pelerin aflat în Muntele Athos a pus aceasta întrebare mai multor stareîi: "Ce este cel mai important în viața noastră?". De fiecare dată i s-a răspuns: "Dragostea divină; să iubim pe Dumnezeu și pe aproapele nostru". El a spus: "N-am dragoste nici pentru rugăciune, nici pentru Dumnezeu, nici pentru semeni. Ce să fac?". Apoi, in sinea lui, a hotărât: "Voi trăi în așa fel ca și cum aș avea această dragoste". Treizeci de ani mai târziu, Duhul Sfânt i-a dăruit darul iubirii. În mod inevitabil, vor fi ore, săptămâni, ani în șir, în care vom trăi fără să simțim lucrarea Duhului Sfănt în noi. Sunt perioade importante în care ni se oferă prilejul să ne mărturisim statornicia dragostei noastre pentru Hrisos.
Chiar dacă nu percepem lucrarea harului, trebuie să trăim ca și cum Duhul Sfânt ar fi în noi. “Starețul“ Siluan gândea că dacă păzim cu fidelitate poruncile lui Dumnezeu, va veni timpul când harul se va face cunoscut și va ramane mereu în noi. Este inutil să ne grăbim. Unii părinți de la Muntele Athos n-au primit harul și nu L-au cunoscut pe Dumnezeu decât abia după patruzeci de ani de nevoințe și, uneori chiar mai mult, tocmai înaintea sfârșitului lor.
La început harul ne învață, provoacă în noi stări asemănătoare cu duhul poruncilor Evangheliei. Totul este ușor. Întotdeauna cu noi, Duhul Sfânt ne face să fim binevoitori față de semeni. Este o atitudine normală, naturală. Dar această stare nu durează mult. Într-o zi, pe nesimțite, harul ne va părăsi sub această formă tangibilă. Începe o a doua perioadă dificilă cu această întrebare: “Cum să trăim fără har?”. Trebuie să continuăm să acționăm ca și cum Duhul Sfânt ar fi cu noi, să încercam să păstrăm aceeași stare sufletească în care, prin har, am dobândit anumite atitudini față de fratele și de sora noastră. Trebuie să ne silim. Același lucru este cu rugăciunea. La început, este ca o stare naturală. Ne rugăm cu ușurință; rugăciunea țâșnește din inimă. Când Duhul Sfant ne părăsește, trebuie să ne silim să ne rugăm ca înainte, când aveam harul: din toată ființa, din toată inima, cu toată mintea și chiar cu tot trupul nostru.



Ideea ta poate deveni un articol citit de mii de persoane, iți poți împărtăși ideeile pentru a ajuta pe cei ce citesc!(click aici pentru mai multe informatii)!

Urmariți-ne și pe Youtube!

Citiți și alte articole:

Despre Îmbunătățirea minții!   ✙ Despre Rugăciune!   ✙ Postări Populare!   ✙ Să Devenim mai buni!   ✙ Sfaturi Duhovnicești!   ✙

Comentarii

Postări populare